Бaбyci "нa зaмiткy", aбo щo тpeбa знaти пpи yклaдaннi дoгoвopy opeнди зeмлi

44820351

Вже не один рік активно піднімається питання щодо правових засад оренди земельних ділянок громадян, постійно змінюється законодавство, бурхливо обговорюються права та обов’язки власників (орендодавців) земельних ділянок та їх користувачів (орендарів). Особливо загострюється відносини між орендодавцями та орендарями в наш час, коли йде жорстка конкуренція між орендарями (агрофірмами, фермерами). Нерідко люди спостерігають, як при виплаті орендної плати орендар видає неочищений суржик замість доброякісного зерна, зважування проводиться не на сертифікованих вагах, грошовий еквівалент піднімається вище ринкового. Ми ж спробуємо довести до відома громадян, особливо похилого віку, вимоги , що стосуються оренди земель сільськогоспо-дарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (тобто ріллі, пасовища, сіножаті) – так названих паїв, земель наданих для ведення особистого селянського та фермерського господарств. 


Взагалі, питання оренди землі регулюються безліч законами, але основний з них – Закон України “Про оренду землі”.
Та щоб не вдаватися у подробиці викладення його змісту, треба зазначити основне:

– сторонами договору оренди земельної ділянки є його власник (орендодавець) та її користувач (орендар);

– орендодавцями та орендарями можуть виступати як громадяни (фізичні особи) так й юридичні особи;

– договір оренди укладається тільки у письмовій формі та може за бажанням однієї зі сторін посвідчуватися нотаріально;

– договір обов’язково повинен мати дату підписання та підписується обома сторонами (якщо сторінок більше однієї – підписуються всі сторінки, або підписується в кінці , прошивається, а сторінки нумеруються. У такому разі документ скріплюється підписами, (печаткою);

– примірники договору залишаються як у орендодавця, так й у орендаря;

– істотними умовами договору оренди землі є: об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися й інші умови:

– мінімальний термін укладання договору оренди земельної ділянки не може бути меншим, ніж 7 років, максимальний – не більше 50 років;

– орендна плата виплачується у розмірі, що становить не менше 3-х відсотків нормативно-грошової оцінки землі як в натуральній формі (продукти землеробства), так й у грошовій, за домовленістю сторін;

– договір обов’язково проходить державну реєстрацію, та без її проведення не є дійсним;

– зміна орендної плати вирішується тільки за згодою двох сторін;

– розірвання договору може здійснюватися за згодою обох сторін, чи однієї, якщо виникли певні обставини, в судовому порядку чи якщо це передбачено в договорі і припинення договору оренди має пройти процедуру державної реєстрації;

– забороняється подвійна реєстрація оренди земельних ділянок (коли раніше підписаний договір розривається однією зі сторін без відома іншої, його припинення не проходить державної реєстрації, та потім укладається інший договір з іншим користувачем і після чого подається на проведення державної реєстрації);

– добропорядний орендар (користувач) при певних умовах має перевагу щодо продовження терміну договору оренди землі;

– спірні питання вирішуються або за домовленістю між сторонами вказаної цивільної угоди, або у судовому порядку.

Слід пам’ятати, що після смерті спадкодавця, визначений спадкоємець має право отримати орендну плату, протягом 6 – місячного терміну прийняти спадщину, а після його спливу отримати відповідні правовстановлюючі документи (свідоцтво про право на спадщину за законом чи за заповітом, або за рішенням суду).

Право на оренду земельної ділянки переходить після смерті фізичної особи-орендаря, якщо інше не передбачено договором оренди, до спадкоємців, а у разі їх відмови чи відсутності таких спадкоємців – до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем і виявили бажання стати орендарями в разі, якщо це не суперечить вимогам Земельного кодексу України та Закону “Про оренду землі”.

У разі засудження фізичної особи-орендаря до позбавлення волі або обмеження його дієздатності за рішенням суду право на оренду земельної ділянки переходить до одного з членів його сім’ї, який виявив бажання і може відповідно до закону стати орендарем, а в разі його відмови або відсутності таких – до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем, за їх згодою, якщо це не суперечить вимогам Земельного кодексу України та Закону.

Особа, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває в оренді, протягом одного місяця з дня державної реєстрації права власності на неї зобов’язана повідомити про це орендаря .

Громадяни – власники сертифікатів на право на земельну частку (пай) до виділення їм у натурі (на місцевості) земельних ділянок мають право укладати договори оренди земель сільськогосподарського призначення, місце розташування яких визначається з урахуванням вимог раціональної організації території і компактності землекористування, відповідно до цих сертифікатів з дотриманням вимог Закону.

Після виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) договір оренди землі переукладається відповідно до правовстановлюючого документа на право власності на земельну ділянку на тих самих умовах, що і раніше укладений, і може бути змінений лише за згодою сторін.

Припинення дії договору оренди допускається лише у випадках, визначених Законом.

Не передавайте оригінали документів особам, яких ви не знаєте, а в разі неможливості самостійно вирішити правові питання, уповноважуйте на виконання відповідних правових дій тільки довірених осіб за нотаріально-посвідченою довіреністю.

Візміть ці поради “на замітку”!
З повагою, керівник відділу “Краснопільське бюро правової допомоги”
Куцеренко С.Ю.

 

http://krasnews.at.ua/news/babusi_na_zamitku_abo_shho_treba_znati_pri_ukladanni_dogovoru_orendi_zemli/2017-04-02-7589
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: