Cвятo Xpeщeння Гocпoдньoгo y Кpacнoпiллi

55624792

Свято Хрещення Господнього завжди асоціюється, з одного боку, зі складними погодними умовами, а з іншого – з особливою урочистістю й величністю. Жителі Краснопільщини цього року мали змогу сповна відчути і те, і інше.
66626938.jpg
Напередодні, 18 січня, Православна Церква відзначає Навечір’я Богоявлення, готуючи людські душі до свята постом і молитвою. У Краснопільській Свято-Успенській церкві було звершено Царські Часи, Літургію Василія Великого, зачитано історію свята з тлумаченням, а також «Бесіду на день Хрещення Христового Святителя Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського». Далі настоятель храму протоієрей Іоанн Дубляк звершив чин великого водоосвячення, який є особливістю свята і здійснюється виключно у навечір’я та в сам день Богоявлення.

69718823.jpg

19 січня у храмі відбулось святкове уставне богослужіння. Оскільки друге велике водоосвячення здійснюється у пам’ять про Хрещення Господнє, а Господь був хрещений не в храмі, а під відкритим небом, віруючі з молитвою та співом пройшли хресною ходою на Йордань.

00173217.jpg

61657194.jpg

Звершивши водоосвячення, отець настоятель звернувся до присутніх зі словами проповіді, наголошуючи, що таїнство хрещення є необхідним для кожної людини, оскільки Сам Господь говорив: «Якщо хто не народиться від води і Духа, не може увійти в Царство Боже» (Іоан. 3, 5). Вода ж завжди освячується безпосередньо благодаттю Духа Святого, а не хрестом, виготовленим з певного металу чи деревини.

Далі Йорданське благословення отримали води джерела св. Архистратига Михаїла та купелі «Живоносне Джерело». У цей час бажаючі, а їх виявилося декілька десятків, один за одним поринали у крижану воду ставка.

Запашної каші та гарячого чаю вистачило на всіх.

Для тих, хто був не в силах піти на Йордань, вода була освячена після повернення в храм.

Ще раз привітавши присутніх зі святом, отець настоятель здійснив помазання їх освяченим єлеєм.

Успенська громада виражає щиру вдячність усім небайдужим людям, які з Божою допомогою облаштували Йордань, забезпечили доступ до неї, прибравши сніг зі шляху хресної ходи, організували безпечність заходу, надали кулінарну підтримку. Многая вам літа!
Інф. прес-центру Краснопільської Свято-Успенської церкви

 

http://krasnews.at.ua/news/svjato_khreshhennja_gospodnogo_u_krasnopillja/2016-01-20-5954

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: