Мepeживo життєвoї дoлi пeдaгoгa

89516708

“Математика навчає мислити й разом з тим вселяє віру в безмежні сили людського розуму”.
В. СУХОМЛИНСЬКИЙ,
український педагог, публіцист, письменник, поет.

44264003.jpg

16 листопада 2016 року відзначила 70-річний ювілей Галина Василівна Самойленко. Народилася ювілярка 1946 року в селі Бранцівка в учительській родині.

Її тато Нікієнко Василь Трохимович 50 років очолював педагогічний колектив, працюючи дирек-тором Бранцівської школи. Троє дітей цієї родини також обрали професію педагога. Доля розкидала їх по різних містах. Зоя Василівна працює вчителем біології в далекому Кисло-водську. Катерина Василівна опікується дошкільним вихо-ванням в м. Запоріжжя. А Галина Василівна, закінчивши 8 класів Бранцівської школи, середню освіту здобувала вже в Славгородській середній школі. На той час (1964 рік) сільським дітям не видавали паспортів, щоб не залишали села.

Цього ж року за направленням Сумського райкому комсомолу випускницю середньої школи Нікієнко Галину Василівну прийнято на посаду старшої піонервожатої Великоприкільської восьмирічної школи. Закінчила Сумський педагогічний інститут ім. А. С. Макаренка по спеціальності математика. Працювала вихователем Угрої-дської початкової школи, вчителем початкових класів. Але основна педагогічна діяльність – вчитель математики Угроїдської загально-освітньої школи І-ІІІ ступенів. Загальний педагогічний стаж – сорок сім років.

Галина Василівна згадує перші роки вчительської праці, коли були переповнені класи (40-45 учнів), навчалися у дві зміни. Писали чорнильними ручками при гасових лампах. Але в учнів була величезна жага до знань попри нестачу підручників, роздаткового та наочного матеріалу на уроках. Основним знаряддям учителя були класна дошка і крейда.

В далекому 1967 році зустріла свою половинку – Самойленка Григорія Миколайвича. Між іншим, наступного року подружжя відзначатиме Золоте весілля. У вчительській сім’ї народилося троє діток. Два синочки – Сергій та Олександр і донечка Наталка, яка продовжує вчительську династію, працюючи в Угроїдській ЗОШ І-ІІІ ступенів. До речі, внучка Таня (донька Наталії Григорівни) вирішила продовжити педагогічну династію і після закінчення середньої школи навчається в педагогічному навчальному закладі.

Григорій Миколайович, працюючи вчителем трудового навчання, керував гуртком технічного моделювання. Його вихованці під керівництвом вмілого педагога виготовляли такі експонати технічної творчості, які займали призові місця на районній, обласній та республіканській виставках. Навіть були нагороджені путівкою на міжнародну виставку дитячої технічної творчості, яка проходила в Польщі.

Галину Василівну учні завжди любили і поважали. Вона була не лише прекрасним вчителем математики, але й чудовим класним керівником, вмілим диригентом дитячих сердець. В педагогічному колективі її також поважали, неодноразово обирали головою профспіл-кового комітету школи. Галина Василівна тривалий час керувала методичним об’єднанням вчите-лів математики. За свою працю вчителька нагороджена меда-лями “Ветеран праці”, Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України, численними подяками та грамотами облас-ного та районного рівнів.

Її і сьогодні поважають і цінують сусіди, односельці, колеги по роботі. Двері їх оселі ніколи не зачиняються і від нинішніх учнів, які приходять на консультації, заняття з матем-атики. Галина Василівна – чудовий співрозмовник, а які кулінарні шедеври вміє витворяти ця жінка!

Не зважаючи на поважний вік, разом з чоловіком тримають підсобне господарство, догля-дають за городом. Всіма силами допомагають дітям і внукам, а ті, в свою чергу, з великою повагою і шаною ставляться до своїх батьків.
Бажаємо ювіляру і її родині щастя, здоров’я і сили на довгі роки. Рясних ранків Вам, Галино Василівно, сонячних світанків, сімейного спокою і поваги від людей.
З повагою
В. ПОБІДИНСЬКИЙ,
Ветеран педагогічної праці, депутат Краснопільської районної ради.

Джерело: Краснопілля 04_kray_logo
http://krasnews.at.ua/news/merezhivo_zhittevoji_doli_pedagoga/2016-11-20-7044

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: