Кocтянтин ЗAIКA: Нe пoдiляю злoчини нa peзoнaнcнi тa нepeзoнaнcнi. Якщo вoни cкoєнi – їx пoтpiбнo poзкpивaти

05609146

Як ми і анонсували, в редакції районної газети “Перемога” відбувся дебютний захід під назвою “Година запитань до…”. Першим, хто відгукнувся на пропозицію і завітав до редакції, щоб відповісти на актуальні, серйозні, а то й незручні питання наших читачів, був начальник Краснопільського відділення поліції Костянтин Заіка. Тож протягом години у Костянтина Володимировича жителі району і журналісти запитували про таке.

Віктор Іванович ГУЗЕНКО із Краснопілля цікавиться резонансними злочинами, що сталися в Краснопіллі з початку року. Це і чергова спроба пограбування банкомату в центрі селища, угон автомобіля тощо.

– Що стосується спроби пограбування банкомату. Поки що цей злочин залишається нерозкритим. По даному факту розпочата кримінальна справа, вилучені речові докази направлені на експертизи. В інтересах слідства я не можу розголошувати подробиці скоєного злочину, але зазначу, що поліцейські нашого відділенні та управління карного розшуку області проводять оперативно-розшукові заходи, спрямовані на розшук зловмисників. Тут ми дуже розраховуємо і на допомогу громади. Користуючись нагодою, звертаюся до небайдужих жителів нашого регіону з проханням: якщо комусь відома інформація, що допоможе слідству, повідомити до Краснопільського відділення поліції за телефоном 0503079886. Анонімність ми гарантуємо.

Достатньо цікава ситуація і по угону легковика. Коли ми приїхали на місце скоєння злочину, здивував той факт, що зловмисники викрали стареньку автівку, хоча в сусідніх гаражах, і навіть у дворі, знаходились значно престижніші і новіші автівки. Навіщо зловмисники так “ускладнювали” собі життя і що їх спонукало обікрасти саме цього господаря, наразі з’ясовує слідство. Вжитими заходами ми розшукали викрадене. Автівку знайшли аж в Білопіллі. Триває і пошук самих викрадачів.

А взагалі -то я, як керівник, не поділяю злочини на резонансні та нерезонансні. Якщо вони скоєні – їх потрібно розкривати і винних притягувати до відповідальності. Не залежно від того – крадіжка це курки в старенької бабусі, чи крадіжка грошей з банкомату. Зазначу, що з початку року поліцейські Краснопільського відділення поліції розкрили 13 злочинів, серед яких 3 крадіжки, 3 тілесних ушкоджень, розпутні дії (статеве домагання), 5 проникнень до житла, 1 злочин проти довкілля.

Ми активно протидіємо розповсюдженню наркотиків на території нашого регіону. Днями був викритий раніше судимий житель, який вдома зберігав понад кілограм марихуани. Відносно нього ми розпочали чергове кримінальне провадження, марихуану вилучили. Хоча чоловік і стверджує, що зберігав її для себе, ми не виключаємо, що він міг збувати її наркозалежним особам або розповсюджувати в молодіжному середовищі, тому зараз це перевіряємо.

Я хочу ще раз звернутися до жителів нашого регіону: давайте співпрацювати, аби на Краснопільщині панував мир та спокій. Побачили в селі незнайому машину або підозрілих людей, виявили підозрілий предмет – телефонуйте до поліції. На кожне таке повідомлення ми відреагуємо. Виїдемо на місце та перевіримо інформацію. Адже достатньо розповсюджені випадки, коли під виглядом соціальних та медпрацівників, особливо в села заїздять так звані “заїзджі” гастролери- шахраї та крадії. Вони видурюють у людей, особливо похилого віку, останні копійки і хутко зникають. Тому краще такі злочини попереджати. Вчасне повідомлення – запорука затримання злочинців “гарячим слідом”.

Світлана ХАРЧЕНКО із Краснопілля запитує, як можна охарактеризувати психологічний портрет сучасного злочинця чи правопорушника?

– Типового психологічного портрета злочинця в природі не існує (посміхається). Не треба думати, що злочинність має суворе, зле обличчя. Наприклад шахраї, які заходять до будинків стареньких, мають дуже привітний вираз обличчя. Я б радив громадянам не вишукувати зловмисників по якимось психологічним чи зовнішнім ознакам, а проявляти обачність та пильність при спілкуванні з незнайомцями. І тоді все буде добре. Якщо говорити конкретно про Краснопільський район, то тут є сумна статистика – вік злочинності значно помолодшав. Злочини скоюють і діти, і молодь, і літні люди. В більшості випадків на алкогольному підґрунті. Не рідко, коли ми затримуємо зловмисника, з’ясовується, що за його плечима є вже ряд судимостей. Додає клопоту нам, поліцейським, і славнозвісний закон Савченко, за яким вийшли з місць позбавлення волі не одна сотня зловмисників. Куди вони підуть далі? Не думаю, що працювати.

РУДА Володимир із селища Михайлівське цікавиться, чому при зверненні до Відділення поліції про смерть людини, співробітники поліції приїздять із великим запізненням? У родині виникає і так багато організаційних клопіт з похованням, додаткових незручностей додає очікування правоохоронців.

– Ми розуміємо, що втрата родича – це горе для всієї родини, тому працівники поліції завжди ставлять на перший план реагування саме на такі виклики. Але скажу чесно, не завжди ми можемо швидко дістатися за місцем виклику і факторів тому чимало. В першу чергу – на обслуговуванні дільничного знаходиться не одна сільська рада і буває так, що він отримує в день не одне, а декілька таких повідомлень. Не виключаємо також і складні погодні умови. До того ж дільничні офіцери не забезпечені автотраспортом. Нерідко їм просто доводиться долати відстань пішки.

Тому, пане Володимир, прошу Вас віднестись до цієї ситуації з порозумінням, а я, як керівник відділення поліції, зі свого боку також попрацюю над вирішенням цього питання, аби подібних нарікань з боку місцевих жителів не було.

Питання від “Перемоги”. Ми живемо в час реформ у різних галузях: реформується поліція, створюються громади. Чи передбачають вони створення патрульної служби в об’єднаних громадах і що представляє собою так звана муніципальна поліція, про яку багато сьогодні говорять?

– Наразі у нас створена поки єдина ОТГ – Миропільська. У мене була зустріч із головою новоствореної громади, з керівниками місцевих товариств. Що очікуємо? Передбачається створення так званих “поліцейських станцій”, на першому етапі громада визначається, скількох дільничних вона потребує. Заробітну плату, як і раніше, правоохоронці отримуватимуть від Міністерства Внутрішніх справ, а утримання приміщення, забезпечення пально-мастильними матеріалами бере на себе громада, місцеві сільгоспвиробники. Сьогодні ми говоримо саме про такий механізм співпраці, але не виключено що у майбутньому прийдемо до практики західних країн, коли сама громада найматиме “шерифів”, виплачуватиме їм заробітну плату, але при цьому вимагатиме детального звіту про свою діяльність.

Багато питань по боротьбі із продажем самогону. Жителі села Малий Бобрик жаліються, що на місцевих реалізаторів немає управи, тим більше, що самогон везуть на реалізацію із Сум. При зверненні до сільради там пояснили, що дільничний інспектор не має права заходити до будинку і робити перевірку, чи правда це і які підстави потрібні дільничному для перевірки? Схожі проблеми і по Новодмитрівці, куди для реалізації самогон везуть із Краснопілля. Занепокоєні безкарністю продавців самогону жителі Краснопілля навіть називають адреси найактивніших точок. Разом з тим є й таке питання: давайте говорити чесно – гонять майже всі, тому чи треба розділяти покарання для тих, хто гоне для себе і для продажу?

-Згоден з Вами повністю. Ціни на горілку, її сумнівна якість спонукають людей гнати самогон для власних потреб. Зрештою, це одна з наших національних традицій. А ось продавців самогону треба суворо карати, особливо тих, які поставили це на потік, не переймаючись здоров’ям “клієнтів”. Хочу зазначити, що тільки в минулому році на осіб, які незаконно виготовляють та реалізують самогон, було складено 53 адміністративних протоколи, вилучено та знищено понад 70 літрів самогону та 53 апарати для його виготовлення.

Головною перешкодою розкриття данного виду злочину є те, що згідно з діючим законодавством дільничний інспектор обмежений в своїх можливостях потрапити з перевіркою до житла громадян, яких він підозрює в занятті подібною протиправною діяльністю. Проте запевняю: ми боролися, боремося та будемо й надалі боротися з цим негативним явищем, аби викорінити його на Краснопільщині. Користуючись нагодою звертаюся знову за допомогою до місцевих жителів. Давайте діяти разом в боротьбі з отруйним змієм, який несе горе в ваші домівки. Повідомляйте нам про всі відомі вам факти продажу самогону. Кожне таке повідомлення буде перевірене і вжиті заходи жорсткого реагування.

А ще наші читачі цікавляться співробітництвом відділення поліціїі з прикордонниками та службою безпеки у питаннях боротьби з контрабандою. Для Краснопільщини, як прикордонного району, ця проблема вкрай актуальна.

– Працівниками відділення поліції спільно з прикордонниками проводяться спільні рейди з охорони державного кордону, налагоджена система обміну оперативною інформацією. Одним з основних напрямків нашої роботи є боротьба з особами, які займаються переправленням нелегальних мігрантів через державний кордон. Так, в цьому році спільно з прикордонниками та працівниками служби безпеки України ми затримали 2 особи, які переправляли нелегальних мігрантів через кордон.

Питання від “Перемоги”. Всі ми пам’ятаємо гучну історію із пошкодженою новорічною ялинкою. У численних коментарях люди обурювались не лише діями хулігана, якого вдалося встановити, а й бездіяльністю поліцейських, які б могли попередити те неподобство. Чи будуть зроблені якісь висновки з того випадку?

– Хулігана, який пошкодив Новорічну ялинку, поліцейські знайшли того ж дня. Відносно нього відкрите кримінальне провадження за статтею 194 Кримінального кодексу України (умисне пошкодження чужого майна). Йому загрожує обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк. В мене, як в керівника поліції, є зауваження й до своїх підлеглих, які вчасно не зреагували і не попередили цей злочин. За ці прорахунки вони отримали дисциплінарні стягнення.

Також на “пряму лінію” зверталися жителі району з питанням про умови працевлаш-тування до відділення поліції.

– Багато молодих людей сьогодні мріють служити в поліції. Хтось хоче встановлювати справедливість, хтось – перевіряти виконання правил, а хтось – ловити злочинців. Але мало одного бажання служити в поліції, потрібно до цього підготуватися, як фізично, так і морально. Насамперед зверніться до сектору кадрового забезпечення особисто чи за номером 0663490678, там вам повідомлять детальну інформацію з працевлаштування до Національної поліції України. Будьте готові до проходження ряду обов’язкових процедур: написання тестів загальних здібностей, психологічних тестів, складання нормативів з фізичної підготовки та співбесіда з членами поліцейської комісії.

Також необхідно буде пройти військово-лікарську комісію, яку приймають лікарі різних спеціальностей, а також психологи. Пройдіть психологічний тест на мотивації, які стали причиною вашого бажання служити в поліції. Цей момент є найскладнішим, тому приготуйтеся до нього морально. Одночасно з комісією вас будуть перевіряти на компрометуючі обставини. Співробітники поліції з’ясовуватимуть, чи є у вас судимість, а також судимості у найближчих родичів (батьків, дітей, братів і сестер). Лікарі складуть на підставі комісії медико-психологічний висновок на вас, який носить рекомендаційний характер. Вирішальний висновок будуть приймати члени поліцейської комісії на підставі ваших результатів з тестових завдань та рівня фізичної підготовки. На даний момент в Краснопільському відділенні поліції є вакантні посади дільничного офіцера поліції, слідчого, начальника сектору превенції. Чекаємо на вас у відділенні поліції.

– Якщо говорити в цілому про реформи у поліції, то на Вашу думку, як професіонала, вони підуть на користь правоохоронній системі чи ні.

– Сподіваюсь на позитивні зміни.

Микола КОРНІЄНКО із Краснопілля запитує: чи актуальний сьогодні рух дружинників, який був популярним у Радянські часи?

– Сьогодні діє поняття громадських формувань. В Краснопільському районі працює 10 таких формувань загальною чисельністю 143 чоловіки. Спільно з поліцейськими члени громадських формувань виходять на охорону громадського порядку під час масових заходів, перевіряють за місцем проживання підоблікову категорію осіб. Така взаємодія сприяє налагодженню належних партнерських стосунків між поліцією та населенням, отриманню інформації, що становить оперативний інтерес.

Колектив редакції вдячний Костянтину Володимировичу за те, що відгукнувся на нашу пропозицію і користуючись нагодою запрошуємо до співпраці керівників силових структур, начальників установ і підприємств району.
Інф. “Перемоги”

http://krasnews.at.ua/news/kostjantin_zaika_ne_podiljaju_zlochini_na_rezonansni_ta_nerezonansni_jakshho_voni_skoeni_jikh_potribno_rozkrivati/2017-02-13-7387
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: