ШЛЯX ЛEЖAВ У МИPOПIЛЛЯ…

34851710

90316361.jpg

У 1895 році у Суджі було встановлено перший в Росії монументальний пам’ятник відомому актору М. С. Щепкіну. На торжества у парк колишнього реального училища з’їхалося чимало гостей. Всі вони були з вищого складу тодішнього суспільства. Та для нас відрадно те, що серед них був і наш земляк і до того ж представник трудового народу. Це – Дмитро Васильович Уколов – правнук рідної тітки Михайла Семеновича.

Вони обоє родом з Миропілля, куди нерідко приїжджав М. С. Щепкін, де він любив відпочивати. У Миропіллі його радо зустрічали в родині Марії Григорівни Уколової – рідної сестри батька актора. Вона була одружена за Дмитром Уколовим. В цій родині був син Іван – двоюрідний брат Михайла. Коли він одружився, у нього народився син Василь, а вже в нього – Микола, Дмитро і Ксенія.

34851710.jpg

У другій половині минулого століття онуки М. С. Щепкіна переїхали з Миропілля в Суджу, де і проживали до останніх своїх днів. Саме завдяки їм біографам Михайла Семеновича вдалося записати цікаві дані з життя актора. Так, Олексій Ярцев у журналі «Ежегодник императорских театров» (1894-1895рр.) надрукував розлогу статтю «Нові матеріали для біографії М. С. Щепкіна». У ній і друкуються матеріали про взаємовідносини М. С. Щепкіна з родиною Уколових. Крім відвідин Миропілля, Михайло Семенович подавав Уколовим матеріальну допомогу, листувався з ними. Василь Іванович називав свого дядька М. С. Щепкіна «благодійником».

У жительки Курська М. М. Корчагіної зберігається цінна сімейна реліквія – запрошення її дідуся Д. В. Уколова на відкриття пам’ятника М. С. Щепкіну в Суджі. Так перепліталися шляхи наших земляків – Михайла Семеновича, який провів свої дитячі роки в Проходах, і Дмитра Васильовича Уколова, чиї перші кроки розпочалися в Миропіллі.

О. КОБЗАР.
с. Миропілля.
Газета «Перемога» 1988 рік.

Ознайомитись із історією населених пунктів району можна тут:
http://www.igsu.org.ua/Sumskaja.obl/Krasnopolxskij.rajon/

http://krasnews.at.ua/publ/rozpovidi_pro_zemljakiv/shljakh_lezhav_u_miropillja/2-1-0-279

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: