Кaндидaти y пeнcioнepи – гoтyємocя дo пeнciї зaвчacнo!

s16729502

Для призначення пенсії за нормами діючого законодавства інформація про трудову діяльність кожної людини, починаючи з 01 січня 2004 року береться з діючої системи персоніфікованого обліку відомостей, стаж роботи до 01 січня 2004 року зараховується на умовах раніше діючого законодавства. Основним документом, що підтверджує роботу особи до 01 січня 2004 року є трудова книжка, згідно записів якої органами Пенсійного фонду і обчислюється набутий особою у відповідний період трудовий стаж.
В нашому районі щорічно в середньому призначається більше 200 пенсій за віком і як показує практика роботи з документами, які подаються для її призначення, в більшості випадків для заявників виникає необхідність надання додаткових або уточнюючих довідок тому, що якість записів трудових книжок про періоди та місце роботи ставить під сумнів їх достовірність. Таким чином, правильно оформлена трудова книжка є запорукою безпроблемного оформлення пенсії.

Що ж необхідно знати працівнику про трудову книжку?

При наданні до управління Фонду трудових книжок, досить часто виявляється, що трудова книжка велася роботодавцем із порушеннями Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення від 29.07.1993 р. № 58 (далі Інструкція).

Найбільш поширеними “проблемами” є: відсутність печатки або підпису уповноваженої особи на запису про звільнення з роботи; відсутність найменування організації в запису про прийняття на роботу; найменування організації в запису про прийняття на роботу не відповідає найменуванню організації на печатці на запису про звільнення (так буває при реорганізації підприємств, установ і організацій, коли запис про реорганізацію до трудової книжки працівника не занесений); наявність у трудовій книжці виправлень, закреслювань, інших змін, які у встановленому порядку не завірено; зміна прізвища, ім’я, по батькові внесено без посилання на відповідні документи (або документ зазначено, але не вказано дату його видачі, серію, номер); не заповнені встановлені реквізити трудової книжки (наприклад, в графі “на підставі чого внесено запис” відсутнє посилання на наказ про прийом на роботу, звільнення з роботи, або не вказано номер і дату наказу); відсутність печатки на титульному листі (або вкладці) трудової книжки; неможливо прочитати записи про роботу у зв’язку із неналежним зберіганням трудової книжки.

Яким чином можна усунути порушення, які допущені при заповненні трудової книжки?

Як правило, якщо організація де працювала особа не ліквідована, то помилки в записах трудової книжки можуть бути усунені роботодавцем шляхом внесення до трудової книжки відповідних змін та доповнень, в порядку, встановленому названою вище Інструкцією.

Якими ж іншими документами можливо підтвердити трудовий стаж, коли недоліки в записах трудової книжки з різних причин усунути не можливо?

У випадку, якщо трудова книжка загублена, або в ній відсутні необхідні або містяться неправильні чи неточні записи про певні періоди роботи, для встановлення трудового стажу приймаються письмові трудові договори, довідки роботодавців, архівних установ, виписки з наказів, особові рахунки, відомості на видачу заробітної плати та ін. Слід зазначити, що до стажу поряд із періодами роботи зараховується також період здійснення підприємницької діяльності (за умови сплати страхових внесків), військова служба, період догляду за дитиною до 3-х років, отримання допомоги по безробіттю, знаходження на інвалідності внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання, навчання. Ці періоди підтверджуються військовими квитками, свідоцтвами про народження дітей, дипломами, довідками інших відповідних установ.

Але зверніть увагу, якщо певний період трудового стажу ви підтверджуєте довідками, то вони повинні містити необхідні реквізити, передбачені вимогами ведення діловодства по оформленню вказаних документів, а саме: кутовий штамп організації, яка видає довідку, дату видачі, реєстраційний номер, підставу видачі довідки (дати та номери наказів про прийняття – звільнення з роботи; особові рахунки за відповідні роки, дати та номери наказів про реорганізацію підприємства в разі зміни його назви та інші первинні документи, на підставі яких підтверджується стаж). Довідка повинна бути підписана керівником і завірена печаткою організації, яка її видала.

Кожна особа, яка готується до оформлення пенсії, перш за все, повинна розпочати цю підготовку з уважного вивчення своєї трудової книжки: чи відповідають її записи вищезазначеним вимогам. І розпочинайте цю підготовчу роботу якомога раніше до досягнення пенсійного віку, щоб у разі потреби, своєчасно внести до трудової книжки записи про зміни та доповнення або за необхідності підготувати уточнюючі довідки.

Для отримання консультативної допомоги та попередньої правової експертизи документів про стаж запрошуємо майбутніх пенсіонерів звертатись до Великописарівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області за адресою: 42400, Сумська область, смт. Краснопілля, вул. Мезенівська, 6, каб. № 2, тел. 71260. Наші фахівці проведуть відповідні перевірки ваших документів та у разі необхідності допоможуть направити додаткові запити, повідомлять про доцільність/необхідність подання інших документів, до того попередньо прорахують тривалість страхового стажу, інформують про дату виникнення права на пенсію, строки звернення за її призначенням, що сприятиме своєчасній реалізації прав на пенсійне забезпечення.
Зоя Корнієнко
заступник начальника
Великописарівського об’єднаного управління
Пенсійного фонду України
Сумської області

http://krasnews.at.ua/news/kandidati_u_pensioneri_gotuemosja_do_pensiji_zavchasno/2016-09-13-6803

Поділитися в соціальних мережах

Опубликовать в LiveJournal
Поділитися в Однокласниках
Рейтинг: 0

Автор публикации

Громадський портал Краснопілля - Редактор 8
не в сети 21 годину

Громадський портал Краснопілля - Редактор

Комментарии: 8Публикации: 5882Регистрация: 29-04-2016

Напишіть відгук

Увійти за допомогою: