Aфpикaнськa чyмa cвинeй нe вiдcтyпaє!

s72891520

Здавалось, зовсім недавно всі ми видихнули з полегшенням, коли дізналися, що свиняча напасть, що лютувала цього літа на кордоні району, ніби відступила. Але на останньому засіданні ДНПК при РДА знову йшла мова про захист від африканської чуми свиней. На скільки це питання в даний час актуальне, ми звернулись до в. о. начальника Управління Держпродспоживслужби в Краснопільському районі А. О. Дзюбана.

– Дійсно на останньому засіданні ДНПК знову йшла мова про недопущення занесення збудника даної хвороби на територію району, – відповідає Андрій Олексійович. – Актуальність цього питання полягає в тому, що за 2016 рік на Україні зареєстровано 45 випадків АЧС в тому числі за серпень місяць 21. В Сумській області 5 випадків, по 1 випадку в Шостинському, Сумському, Конотопському, Ковпаківському району м. Суми в СТОВ «Піщане» де утримувалось біля 6 тис. гол. свиней та в Білопільському районі. Проводяться заходи по знищенню наявного поголів’я із подальшим захороненням. Господарства і населення при цьому несуть значні економічні збитки. Все поголів’я в зоні спалаху хвороби знищується, по кожному господарству проводяться ретельні ветеринарно-санітарні заходи. Повністю забороняється торгівля м’ясопродуктами та тваринами на ринках.

– Що необхідно робити, щоб не допустити спалаху хвороби у власному господарстві, населеному пункті?

– Ми постійно через Вашу газету, радіомовлення, шляхом розповсюдження плакатів, буклетів та листівок постійно наголошуємо на суворому дотриманні ветеринарно-санітарних правил утримання свиней. Всі господарства повинні працювати в «закритому» режимі, що передбачує цілий комплекс заходів по огорожі свиноферм, функціонування дезбар`єрів, ветеринарно-санітарних пропускників, комплектування свинопоголів’я із завідомо благополучних господарств при наявності необхідних ветеринарних документів.

У нас є претензії до окремих господарств. Це ТОВ «Славгород» та ТОВ «Грабовське», де ці заходи виконуються не в повній мірі. Багато випадків АЧС реєструється в приватному секторі. І перш за все по винні самих власників. Ні в якому разі в раціон годівлі не включати корми, які можуть містити збудник АЧС. Торгівля м’ясом та м’ясопродуктами повинно здійснюватись тільки у відведених місцях. Всяка стихійна торгівля заборонена.

– Що Ви можете сказати про поширення збудника, його природу?

– Зараження свиней відбувається через корм, воду, повітря які контаміновані збудником хвороби. Основний ареал збудника – дикі свині. В районі проводяться заходи по депопуляції дикого кабана мисливськими господарствами. Важливо, щоб відстріляна дичина не попала в обістя. Всі впольовані тварини повинні спалюватись у відведених для цього місцях.

– Як протікає хвороба?

– Хвороба протікає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою. Можлива раптова загибель тварин. Температура тіла підвищується до 42* С. пригнічення, відмова від корму, залежування, синюшність шкіри, геморагічний діатез, некродистрофічні зміни паренхіматозних органів. Засоби лікування не розроблені та відсутня вакцина.

– Що потрібно знати пересічному громадяну, які утримують свиней у власному господарстві?

– Крім того про що йшла мова вище, Управління Держпродспоживслужби в Краснопільському районі повідомляє що в зв’язку з можливою контамінацією збудником Африканської чуми свиней не рекомендує збір та згодовування зернових культур, особливо кукурудзи на корм свинопоголів’ю.

Діагноз на дану хворобу ставлять комплексно. Враховується епізоотичні, клінічні дані, а головне – лабораторна діагностика. Якщо у когось виникнуть питання, будь-ласка, телефонуйте 7-12-69.
Інф. “Перемоги”
http://krasnews.at.ua/news/afrikanka_chuma_svinej_ne_vidstupae/2016-09-14-6806

Поділитися в соціальних мережах

Опубликовать в LiveJournal
Поділитися в Однокласниках
Рейтинг: 0

Автор публикации

Громадський портал Краснопілля - Редактор 8
не в сети 15 години

Громадський портал Краснопілля - Редактор

Комментарии: 8Публикации: 5880Регистрация: 29-04-2016

Напишіть відгук

Увійти за допомогою: